Het kan zijn dat je als werkgever wilt dat de mensen niet in kunnen klokken als ze niet aanwezig hoeven zijn om verkeerde of dubbele invoer te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer iemand zijn kleding op komt halen, langskomt om zijn of haar contract te bespreken, of omdat je met ploegendiensten werkt en je niet wilt dat ze hun tijd registreren als ze niet aanwezig hoeven zijn. Het kan ook zijn dat het niet gewenst is dat personeel eerder komt of langer blijft dan ze ingepland zijn of ingeroosterd staan. Met het systeem van Klokin is dat heel gemakkelijk. Op de personeelskaart van de medewerker kan je de optie `klokken vanuit planning` dan aanzetten.
Klokken vanuit planning werkt met de planning en met de bezetting. Werk je bijvoorbeeld met een twee wekelijkse ploegendienst, dan ga je in het beheersysteem naar de bezetting. Je stelt de bezettingsblokken in en koppelt ze aan de juiste medewerkers. Wanneer een personeelslid nu inklokt en niet in de planning of de bezetting staat krijgt deze persoon de mededeling `Je staat niet ingepland`. Staat deze persoon wel in de planning maar bijvoorbeeld vanaf 10 uur en het is nog geen 10 uur dan krijgt hij of zij de mededeling `je staat ingeklokt vanaf 10 uur`.
Het klokken vanuit de planning is een goede oplossing voor personeel zonder contracturen, zoals nul-uren contracten en oproepkrachten en voor bedrijven met roosters waarbij de contracturen niet evenredig over de weken verdeeld zijn. Ziekte en verlof tijden kunnen nu goed worden bijgehouden door het kloksysteem en de werktijden worden beperkt tot de daadwerkelijke tijd die medewerker ingepland staat.